Effects of surfactant adjuvants on plant leaf cuticle barrier properties

DSpace Repository

Effects of surfactant adjuvants on plant leaf cuticle barrier properties

Show simple item record

Full item record

dc.contributor.author Fagerström, Anton
dc.date.accessioned 2014-03-25T09:21:07Z
dc.date.available 2014-03-25T09:21:07Z
dc.date.issued 2014 en_US
dc.identifier.citation 85 s.
dc.identifier.isbn 978-91-7104-576-8 (print)
dc.identifier.isbn 978-91-7104-575-1 (pdf)
dc.identifier.issn 1653-5383
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/2043/17029
dc.description I avhandlingen undersöks växelverkan mellan det yttersta lagret på växters blad (cutikeln), aktiva substanser, och ämnen som tillsätts för att öka bekämpningsmedlens effekt, i detta fall vissa former av tensider. Barriären som hindrar upptag av främmande ämnen i växten sitter i cutikeln. Det är väl känt att tensider förstärker effekten av aktiva substanser. Kunskapen är dock liten om de mekanismer som underlättar upptaget i växtblad. Det övergripande målet i avhandlingen är att öka kunskapen om hur dessa mekanismer verkar. Att klargöra vilka effekter tensider har på cutikeln och hur dessa möjliggör ett ökat upptag av aktiva substanser. Ytterligare ett mål är att bidra till en mer ekologiskt hållbar användning och förnuftig applicering av bekämpningsmedel inom jordbrukssektorn. Det senare av dessa två mål kan uppnås genom att använda den mest effektiva tensiden för respektive bekämpningsmedel, samt det mest effektiva bekämpningsmedlet för respektive växtsort för att på så vis minimera mängden bekämpningsmedel. Men optimering kräver givetvis förståelse. Det övergripande målet har uppnåtts genom kartläggning av vad som sker i växelverkan mellan tensid, vatten och växtblad. Beståndsdelarna som upprätthåller bladets barriäregenskaper beskrivs, samt hur deras smältbeteende och strukturella egenskaper förändras då vatten tillförs och då tensider är närvarande. En ny modell av vaxbarriären i cutikeln etableras och kartläggs. Modellen används till att undersöka de mjukgörande effekterna tensider och vatten har på cutikeln. Hur tensider ordnar sig i en vattenlösning och hur ordningen förändras när vatten avdunstar beskrivs i avhandlingen. Vidare kartläggs hur tensider absorberas i cutikeln och vilka strukturer som påverkas där. Drivkraften för upptag av bekämpningsmedel i växtblad förklaras, hur tensider påverkar drivkraften och vilka egenskaper hos en blandning som påverkar upptaget utrönas. Hur tensider påverkar parametrar i barriären beskrivs också. Dessa parametrar behandlas på ett sätt som gör det möjligt att förklara de effekter som tensider faktiskt har på distributionen av bekämpningsmedel inuti cutikeln. Slutligen så utvärderas formuleringar på intakta växtblad. Detta möjliggör kartläggning över vilka roller mättnadsgraden av bekämpningsmedel i formuleringar samt effekten av tensider på växtblads barriäregenskaper spelar i bladets upptag av bekämpningsmedel. Dessa resultat sammanfattas i en ny algoritm som gör det möjligt att förutse distributionen av bekämpningsmedel i växtblad vid en given blandning. Växter utgör basen för en klart dominerande del av världens sammantagna produktion av livsmedel och djurfoder. De är också en råvara i ett flertal industriella produkter. Då befolkningen ökar och levnadsstandarden förbättras, ökar också efterfrågan på bättre mat och förbrukningsartiklar från växtbas. För att tillgodose efterfrågan strävar producenter och odlare ständigt efter ökad avkastning. Detta uppnås genom ökade odlingsarealer, effektivare användning av befintlig odlingsmark samt skydd mot skadeangrepp på växter. Det sistnämnda kan göras med hjälp av olika bekämpningsmedel som innehåller aktiva substanser. Faktum är att en livsmedelsproduktion på dagens nivå inte hade varit möjlig utan användning av bekämpningsmedel. Dessa ämnen innebär dock risker, användningen är inte fullt optimerad och förståelsen för skeenden och processer i samband med dess användning är i vissa avseenden fortfarande bristfällig.
dc.description.abstract The focus of this project has been the mechanisms of action of surfactants as agricultural adjuvants and the physico-chemical interactions between adjuvant, carrier formulation, and leaf surface. To increase the understanding of this complex system, model systems have been evaluated in parallel to in vitro studies of plant leaf cuticle. Investigations on how thermodynamic, structural and rheological properties of leaf surface constituents are affected by surfactant absorption and hydration have been central. The main techniques employed in the project are: Environmental Scanning Electron Microscopy, Differential Scanning Calorimetry, Optical Phase Contrast Microscopy with Temperature Resolution, Quartz Crystal Microbalance with Dissipation, Small- and Wide-angle X-ray Diffraction, and Franz type diffusion cells. The effects that surfactants exert on the structure of native intact plant leaf cuticle were investigated by Small- and Wide-Angle X-ray diffraction (SWAXD). The wax has a broad melting interval between 40 and 80 C which comprises a crystalline transition from orthorhombic to hexagonal sub-cell. This transition is facilitated by addition of surfactants. Both intact cuticle and extracted wax also possess lamellar long range order. Clivia is an appropriate model plant since it is related to, and has similar leaf characteristics as, some of the most important crop plants, wheat and barley. It is easy to cultivate indoors, and the leaves are wide enough to be evaluated in vitro through diffusion cell experiments. The barrier is very tough; if it works on Clivia it most probably will work in the field as well. The model of plant leaf intracuticular wax can be used to estimate formulations effects on the cuticle structure. A model was based on a leaf wax extract and comprised 1-docosanol (C22H45OH) and dotriacontane (C32H66). The thermotropic phase behaviour of the model was investigated, and the structure of individual phases in the model wax - water system was determined. The thermotropic transitions of the model wax fit in the window of the extracted leaf waxes, but the model wax would benefit from further development, striving for a more amorphous system. The effects of surfactants on the phase behaviour and the rheological characteristics of the model wax were quantified. This was done to address the current lack of understanding of how surfactants affect the barrier properties of plant leaf cuticles on a molecular level. The model wax used is crystalline at ambient conditions, yet it is clearly softened by the surfactants. The softness of the wax film increased in irreversible steps after surfactant exposure and of the two surfactants used, C10EO7 has a stronger fluidizing effect than C8G1.6. Intracuticular waxes (IW) comprise both crystalline and amorphous domains. Surfactants mainly exercise their fluidizing effects in amorphous regions. A mechanism is suggested to explain the fluidizing effects seen on a largely crystalline model wax. It is proposed that surfactants may enter the crevices in between crystalline domains to establish an expanded continuous amorphous network. Surfactants allow higher amounts of active ingredients in solution, available for penetration. Commercial products (normally concentrates) may contain such high amounts of active ingredient that complete solubilisation is never reached, even after dilution. Crystalline active ingredients cannot enter the cuticle and may lead to an unnecessary environmental burden when dislocated from the leaf. The rate of active ingredient leaf uptake may be increased by an appropriate surfactant. Surfactants increase the flux of active ingredients over the cuticle barrier by increasing the diffusion coefficient inside the cuticle. Based on Fick’s first law, an algorithm that accommodates changes in boundary conditions and takes partition into account was developed. It thereby provides a more accurate method, compared to the standard equations normally used for calculating solute diffusion coefficients in membranes. The same quantitative increase in both flux (Ji) and diffusion coefficient (Di) was observed with surfactants present, while the cuticle-water partition coefficient (lg Kcw) remained unchanged. Evaluation tools have been developed by the establishment of QCM-D and membrane diffusion protocols, and the investigations on model wax. These tools can facilitate the determination of desired properties of new and better adjuvants in agriculture. Subsequently, it may contribute to a more cost-efficient and environmentally friendly usage of pesticides in foliar spray applications. The wider aim of this project was to contribute to a more efficient and optimized pesticide application through investigation of the cuticle and its interplay with surfactant solutions.
dc.language.iso eng en_US
dc.publisher Malmö University, Faculty of Health and Society
dc.relation.ispartofseries Doctoral Dissertation;3
dc.relation.haspart Fagerström A, Runnsjö A, Kocherbitov V, Engblom J. Plant leaf cuticle structure – effects of temperature, relative humidity, and surfactant absorption. Manuscript.
dc.relation.haspart Fagerström A, Kocherbitov V, Westbye P, Bergström K, Mamontova V, Engblom J. Characterization of a plant leaf cuticle model wax, phase behaviour of model wax - water systems. Thermochim. Acta, 571 (2013) 42– 52.
dc.relation.haspart Fagerström A, Kocherbitov V, Westbye P, Bergström K, Arnebrant T, Engblom J. Surfactant softening of plant leaf cuticle model wax – a Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Quartz Crystal Microbalance with Dissipation (QCM-D) study. J. Colloid Interface Sci., 426 (2014) 22-30.
dc.relation.haspart Fagerström A, Kocherbitov V, Ruzgas T, Westbye P, Bergström K, Engblom J. Effects of surfactants and thermodynamic activity of model active ingredient on transport over plant leaf cuticle. Colloids Surf. B, 103 (2013) 572– 579.
dc.subject Adjuvant
dc.subject Surfacant
dc.subject Cuticle
dc.subject Tebuconazole
dc.subject Diffusion
dc.subject Clivia miniata Regel leaf
dc.subject Model wax
dc.subject Phase diagram
dc.subject Hydration
dc.subject Eutectic melting
dc.subject Crystalline domains
dc.subject Softening
dc.subject Wax film
dc.subject Quartz Crystal Microbalance with dissipation (QCM-D)
dc.subject Differential Scanning Calorimetry (DSC)
dc.subject Small- and Wide-angle X-ray Diffraction (SWAXD)
dc.subject.classification Sciences en_US
dc.title Effects of surfactant adjuvants on plant leaf cuticle barrier properties en_US
dc.type Doctoral Thesis en
dc.identifier.paperprint 1 en_US
dc.contributor.department Malmö University. Faculty of Health and Society en
dc.subject.srsc Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES en_US
 Find Full text

Files for download

Thesis without ...

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search


Browse

My Account

Statistics