Influence of dietary supplementation with Lactobacillus reuteri on the oral flora of healthy subjects

DSpace Repository

Influence of dietary supplementation with Lactobacillus reuteri on the oral flora of healthy subjects

Show full item record

Files for download

Facebook

Simple item record

Publication Article, peer reviewed scientific
Title Influence of dietary supplementation with Lactobacillus reuteri on the oral flora of healthy subjects
Author(s) Sinkiewicz, Gabriela ; Cronholm, Sofie ; Ljunggren, Lennart ; Dahlén, Gunnar ; Bratthall, Gunilla
Date 2010
English abstract
Investigate the presence of Lactobacillus reuteri in saliva after supplementation with L. reuteri and the probiotic effect of L. reuteri on plaque index and supra- and subgingival microbiota. Material and Methods: The study included 23 healthy individuals, randomised into test or control subjects. At baseline and after 12 weeks saliva samples, plaque index and supra- and subgingival plaque samples were obtained. The test subjects were given the study product (containing L. reuteri, ATCC 55730 and ATCC PTA 5289) and the control subjects placebo for 12 weeks. Microbiological analyses were done by checkerboard DNA-DNA hybridization technique and selective culturing for lactobacilli determination. Results: A significant increase in total Lactobacillus counts in saliva occurred in both groups (p<0.05) with a significant increase of L. reuteri (p=0.008) in the test group. Ter- mination of intervention resulted in a wash out of L. reuteri. The control group demon- strated a statistically significant increase in PlI after 12 weeks (p=0.023) whilst there was no significant change in the test group. A significant increase was found for most bacterial species in both groups in supra- and subgingival plaque with no significant difference for any of the species between the groups. The ratio between ”bad/good” supragingival bacteria decreased for the test group but this decrease did not reach significance. The corresponding ratio for subgingival bacteria decreased significantly in both groups. Supplementation of L. reuteri resulted in presence of L. reuteri in saliva but L. reuteri was washed out after termination of intervention. No significant effect on supra- or subgingival microbiota was observed. The significant increase in PlI in the control group with no significant change in the test group may, however, indicate a probiotic effect of L. reuteri in this study population.
Swedish abstract
Avsikten med studien var att undersöka förekomsten av Lactobacillus reuteri i saliv ef- ter användandet av ett probiotiskt kosttillskott innehållande L. reuteri samt fastställa om L. reuteri har effekt på plackindex (PlI) samt på den supra- och subgingivala mikrofloran. Studien var dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad och löpte över 12 veckor. Totalt deltog 23 friska individer randomiserade i test- respektive kontrollgrupp. I försöket testades placebotuggummi mot tuggummi med L. reuteri (ATCC 55730 och ATCC PTA 5289). Tuggummi togs 2 gånger per dag, morgon och kväll efter tandborstning. Startda- gen och efter 12 veckor samlades vilosaliv samt plack supra- och subgingivalt. Dessutom bedömdes plackindex enligt Silness & Löe på 4 indextänder mesialt och distalt. Efter ytterligare 4 veckor gjordes en uppföljning med prov på saliv och bedömning av plack på indextänderna. Mikrobiologisk analys utfördes med hjälp av checkerboard DNA-DNA hybridiseringsteknik samt odling på selektiva medier för bestämning av laktobacill- populationen. Totala laktobacillhalten i saliv ökade signifikant i båda grupperna (p<0,05) med en signifikant ökning av L. reuteri i testgruppen (p=0,008). Efter 16 veckor påträffades ingen L. reuteri i saliv. Kontrollgruppen visade en signifikant ökning av PII efter 12 veckor (p=0,023), medan testgruppen inte visade någon förändring. I båda grupperna regist- rerades en signifikant ökning supra- och subgingivalt av de flesta bakteriearter, men det fanns ingen signifikant skillnad mellan grupperna för undersökta bakterier. Kvoten mellan ”onda/goda” supragingivala bakterier minskade i testgruppen men var inte sig- nifikant. Motsvarande kvot för subgingivala bakterier minskade signifikant i båda grup- perna. Slutsats: Intag av L. reuteri resulterade i förekomst av L. reuteri i saliv men bakterien måste tillföras kontinuerligt. Ingen signifikant förändring i den undersökta supra- och subgingivala mikrofloran kunde påvisas. Den signifikanta ökningen i PlI i kontrollgruppen utan motsvarande förändring i testgruppen kan tyda på en probiotisk effekt av L. reuteri i denna population
Link http://www.tandlakarforbundet.se/media/111115/sdj_4_2010.pdf (external link to publication)
Publisher The Swedish Dental Association and the Swedish Dental Society
Host/Issue Swedish Dental Journal;4
Volume 34
ISSN 0347-9994
Pages 197-206
Language eng (iso)
Subject(s) Lactobacilli
Lactobacillus reuteri
probiotics
oral health
Medicine
Research Subject Categories::MEDICINE
Research Subject Categories::ODONTOLOGY
Handle http://hdl.handle.net/2043/11510 (link to this page)

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Search


Browse

My Account

Statistics